Skip to main content

Dobrý trh v Starom lýceu, 20. apríla 2024
Ľudia majú radi zdobnosť, krášlia sa od nepamäti. Príroda už v dávnoveku poskytovala v podobe kamienkov, drievok, či vzácnych kovov a neskôr skla materiál pre výrobu šperkov. Ich nosenie na rôznych miestach tela, v rôznych tvaroch a farbách malo svoj význam. Podobne ako v iných kútoch sveta, aj na Ukrajine má výroba náramkov z koráliek historické korene. Na Slovensku majú pre koráľky v niektorých regiónoch milé pomenovanie – granátky.
Na Ukrajine boli korále aj významným obchodným artiklom. Ich hodnota bola o to vyššia, že sa z nich vyrábali šperky, ktoré boli súčasťou náboženských a kultúrnych obradov, alebo v sebe niesli špeciálnu symboliku. Veď sa len zamyslime, na koľkých ľuďoch sme videli farebný alebo rôznofarebný náramok z drobných guľôčok alebo kamienkov? Je ich veľa, však? Mnohí sa nimi krášlia, no mnohí poznajú ich magickú moc a nosia ich napríklad pre šťastie. Do výroby a symboliky náramkov z koráliek zasvätila mladé dámy Anna Arent z ukrajinskej Buče počas jarného Dobrého trhu v Starom lýceu. V ukrajinskej kultúre sú dôležitou súčasťou tradičného odevu, vyrábajú sa pre rôzne náboženské, kultúrne či spoločenské udalosti, ako sú svadby, oslavy a cirkevné sviatky, kde plnia svoj význam ako talizmany šťastia, zdravia, lásky a ochrany. Malé parádnice sa vidiac to množstvo farebných guľôčok nevedeli dočkať, kým Anna dopovie svoj úvod a vysvetlí ako na to. S nadšením sa pustili do navliekania a mnohé si uvedomili, že bez trpezlivosti si svoj náramok domov neodnesú 😊.
Počas zanieteného navliekania Anna dievčatám popísala význam tradičných ukrajinských farieb ako sú červená, čierna, biela a zelená a vysvetlila ich kombinovanie inšpirované tradičnými vzormi a ornamentami . Tieto farby sú často kombinované a vytvárajú rôzne vzory a dizajny. Zložitejšie vzory sa vyrábajú pomocou špecializovaných nástrojov a techník, naše šikovné rúčky v Lýceu si ich vyrobili samy. Nadšené dievčatá si tak odnášali svoj vlastnoručne vyrobený talizman, taký, aký nemá nikto iný so svojou vlastnou symbolikou. A naplnili tak i ukrajinskú tradíciu, vyrobili ho pre špeciálnu príležitosť – Dobrý trh v Starom lýceu.

Staré Lýceum

© 2024 Staré Lýceum