Skip to main content

Staré Lýceum, 14. 3. 2024

Panenská ulica a štvrť okolo nej má svoje kúzlo. Keď ju v sedemdesiatych rokoch uplynulého storočia necitlivo oddelili od centra mesta mohutnou magistrálou, stala sa akýmsi zanedbaným mikrosvetom za cestou, fragmentom mesta samým pre seba, kde turista zablúdi len málokedy a Bratislavčania do nej zvyknú prichádzať len kvôli štúdiu, bohoslužbám, stretnutiam v kaviarničkách, kníhkupectvám a antikvariátom, alebo staromestskej knižnici. Zaujímavé spektrum služieb a obchodíkov si všimla v roku 2010 Illah van Oijen, zakladateľka OZ Punkt, pre ktorú je štvrť domovom a začala premýšľať, ako prebudiť túto ošumelú štvrť ohraničenú Staromestskou ulicou a ulicou Palisády z ospalého módu. „Pozorovali sme, že autentický spoločenský aj obchodný život z centra mesta s príchodom veľkých obchodných centier mizne. Túto štvrť sme vnímali ako lokalitu s historickou a architektonickou hodnotou, ale zároveň so živou komunitou menších obchodov a služieb,“ poznamenáva Illah. Nový vietor do nej priniesla v podobe občianskych aktivít, neformálnych susedských platforiem a predovšetkým už trinásty rok realizovaných jarných a jesenných podujatí Dobrý trh, ktoré v uplynulom decembri doplnila jeho zimná edícia v Starom lýceu. Dobrý trh nie je len trhom ale stal sa oslavou života v tejto štvrti. Dobrý trh sa za tie roky stal obľúbenou udalosťou, vďaka ktorej väčšina Bratislavčanov a návštevníkov z jej okolia vie, kde je „tá Panenská“. Svoje miesto v občianskom živote tak majú už niekoľko rokov neodmysliteľné Susedské (po)rady, ktoré sa v marci 2024 uskutočnili hneď dve. Tá druhá z nich bola špeciálna – diskutovalo sa o aprílovom Dobrom trhu, na ktorý sa už od skončenia toho jesenného s Punktom usilovne pripravujeme. Pri príprave programu Dobrého trhu je kladený veľký dôraz na intenzívnu spoluprácu s lokálnou komunitou, susedmi, prevádzkami a organizáciami v okolí. Čoskoro si tak obyvatelia nájdu nielen na nástenkách Susedský odkazovač pozvánku s informáciami o programe aprílového Dobrého trhu. Až do poslednej chvíle sa usilovne pracuje na dolaďovaní programu, dramaturgie, úloh a aktivít zainteresovaných inštitúcií, je to jednoducho dynamický proces. Nosnými témami tohtoročných podujatí budú jarný „Bicykel“ a jesenné „Premeny Panenskej“. Susedská (po)rada plní teda okrem iného funkciu platformy pre prezentovanie ideí a plánovanej dramaturgie organizátorov smerom k občanom, prevádzkovateľom, školám. Získavajú tak ich bezprostredný názor a spätnú väzbu. Interaktívne porady podnecujú kreativitu pri dotváraní prezentovaných myšlienok. Bez zapojenia sa všetkých, ktorí majú túto štvrť radi by Dobrý trh nebol tým, čím už tradične je.

20. apríla sa teda v našej štvrti opäť zíde 160 osvedčených ale i tohto roku premiérových trhovníkov, ktorí vyrábajú a tvoria so srdcom, poctivo a s ohľadom na životné prostredie. Majstri remesla predstavia svoje výrobky z kože, prútené výrobky, dielka z keramiky. Priestor skrášlia a prevoňajú živé kvety, kto chce trvácnejšiu dekoráciu, na trhu nájde aranžmány zo sušených kvetov, ktoré trvale ozdobia domovy rovnako ako starožitnosti, výšivky či sviečky. Hudobní fajnšmekri si môžu vybrať z platní, ktoré nájdu v jednom zo stánkov, milovníkov eko-čistoty zaujme ekologická drogéria pre domácnosť, pre tých, ktorí s ňou nemajú skúsenosť aj s vysvetlením, ktorý výrobok na aký problém funguje najlepšie. K jarnému osvieženiu pleti i tela pomôže remeselne vyrábaná prírodná kozmetika a oblečením z prírodných materiálov si deti aj dospelí môžu doladiť svoj jarný outfit. Deti budú tvoriť svoje vlastné leporelá, chýbať nebude ani každoročná susedská burza.

Umenie vo verejnom priestore

Umelcom sa vždy najlepšie tvorilo v prostredí a miestach s geniom loci, ktoré v nich prebúdzajú kreativitu, premýšľanie a neviditeľnými vnuknutiami vedú ich tvorivé ruky či ťahy štetcom. Jedným z takýchto miest je pre študentov vyššieho odborného štúdia SŠUP B. Baču objekt na Panenskej 28. Mgr. Lucia Gavulová zástupkyňa riaditeľa tejto umeleckej školy tlmočila nadšenie a vôľu študentov i pedagógov otvoriť priestory školy pre návštevníkov, ukázať im prácu v ateliéroch, zapojiť sa do programu tvorivými workshopmi a prezentáciou aktuálnych polročných prác študentov. Od kreatívnej školy sa dajú očakávať len inšpiratívne nápady a tak tomu bolo aj pri nápadoch študentov tejto školy. Na porade sa živo diskutuje o tom, kto ako bude participovať, čo bolo skvelé v uplynulých ročníkoch a čo sa dá vylepšiť, aké atrakcie zaujmú deti i rodičov, ako vyriešiť parkovanie bicyklov, ako označovať stanovištia a veľa ďalších organizačných starostí, ktoré však smerujú k veľkej radosti a oslave života v našej štvrti.

Umenie vo verejnom priestore bude zastúpené taktiež študentskými semestrálnymi performáciami programu VŠMU – Fullbright pod vedením americkej herečky Bari Hochwald-Cagnola, ktorá okrem iného prináša do našej štvrte v zahraničí overený formát práce s komunitami – využívanie umenia pre prehlbovanie vzájomných vzťahov. Vizuálne umenie bude reprezentovať výstava dokumentárnych fotografií študentov VŠVU pod lektorskou taktovkou Illah van Oijen a Borisa Németha, zachytávajúcich bicykle a príbehy s nimi spojené. Nezabudnuteľné sú už tradičné hudobné vystúpenia žiakov zo Základná umelecká škola Miloša Ruppeldta, ktorú na Susedskej (po)rade zastupovala Mgr. art. Alexandra PAŽICKÁ.

Presadni na bicykel

CycleUp! je téma výsostne aktuálna, počasie bicyklovaniu praje a tento druh pohybu je nenáročný a dostupný takmer pre každého. Nezaťažuje životné prostredie, naopak, zbližuje nás s prírodou a prináša radosť a uvoľnenie. O zdravotných a treba pripomenúť, že aj finančných benefitoch nehovoriac. Janka Smokoňová, dramaturgička a programová producentka Dobrého trhu načrtla susedom plány súvisiace s Cyklozónou, ktorá by mala byť pred Starým lýceom na Konventnej. V hlavnej úlohe tu bude bicykel, okolo ktorého sa jednoducho budú točiť všetky aktivity – od predaja príslušenstva, diagnostiky, upcyclingu – úpravy bicykla – čo to do zvýšenia výkonu a efektivity, ako aj jeho vizuálny tunning podľa prianí majiteľov. Dokonca i milovníci kníh tu nájdu tématickú zbierku kníh o bicykloch. Je skvelé, že bannery z uplynulého roka našli svoje druhé využitie, budú z nich ušité praktické cyklotašky. Nadšenci zapálení pre cyklistiku sa môžu dať dočasne obrandovať vtipnými tetovačkami od Hento Toto a odfotografovať sa pri fotostene.

Horlivo sa diskutuje o tom, kto čo kedy objedná, zabezpečí, hovorí sa čo bolo skvelé v uplynulých trhoch, čo bavilo deti, že vaflovanie bola super vec, čo najviac chutilo, čo zaujalo, a čo naopak treba doladiť, dotiahnuť, vylepšiť.

Táto Susedská (po)rada bola výnimočná nielen svojou témou, ale aj citeľným spoločným nadšením a chuťou zapojiť sa do príprav a organizácie čo i len drobnosťami. Diskusia bola horlivá a susedia sa do nej ponorili natoľko, že nezainteresovaný poslucháč by sa v nej mohol stratiť. Tu však už každý po toľkých ročníkoch vie, ako prispieť k tomu, aby bol každý nový Dobrý trh rovnako nezabudnuteľný, ako tie predošlé.

Staré Lýceum

© 2024 Staré Lýceum