Skip to main content

Bratislava, Dobrý trh 20. apríla 2024

Staré lýceum ako niekdajšia vyššia škola bolo za svojich „mladých“ čias v devätnástom storočí určené pre junochov prichádzajúcich do vtedajšieho Prešporka na štúdiá. Atmosféra v Lýceu bola už vtedy iná ako v ostatných kútoch krajiny. Bola tu sloboda, priestor na výmenu názorov, rozmanitosť národností z celej monarchie prinášala obohacujúcu pestrosť. Málokto by v tých časoch prorokoval, že v Lýceu a na jeho dvore sa bude ozývať detský džavot, výkriky a smiech. O ten sa postaral pestrý program plný detských lákadiel mysliaci i na aktivity pre rodičov počas jarného Dobrého trhu.

Kde bolo tam bolo, bola raz jedna škola – o tom, ako to bolo v Lýceu kedysi porozprával záujemcom Patrik Baxa z Mestského ústavu ochrany pamiatok v Bratislave a spolu so zborovou farárkou, pani Annou Polckovou a pánom profesorom Michalkom previedli zvedavých záujemcov zákutiami Starého lýcea a Veľkého kostola. Taká príležitosť sa len tak ľahko nepritrafí a záujem bol skutočne veľký.

Pre hladné brušká či fajnové jazýčky pripravili „prvú pomoc“ v podobe gastronomických špecialít z ich rodných krajín priamo šikovné cudzinky pochádzajúce z rôznych kútov sveta. Pod svoje krídla si ich na Slovensku vzalo občianske združenie Mareena, s ktorým dlhodobo spolupracujeme. “Teší nás, že aktivity a podujatia v Starom lýceu napomáhajú aktívnemu začleneniu cudzincov do slovenskej spoločnosti” – poznamenáva pani farárka Polcková. V sobotu na Dobrom trhu boli tieto šikovné ženy opäť ako naše a ako sa hovorí: láska ide cez žalúdok, v tomto prípade boli sympatie obojstranné, tak zo strany slovenských návštevníkov ako aj cudziniek, ktoré Slovensko prichýlilo. Z ich tváre počas celého dňa napriek náporu záujemcov o „koštovku“ exotických dobrôt nezmizol prívetivý úsmev. Mareena svoje poslanie v tento deň naplnila.

A keďže sme v Lýceu, nesmieme opomenúť ani vzdelávanie. S tým nám pomohli priatelia z Ukrajinskej nedeľnej školy, s ktorými sa tak ako s Mareenou, nevidíme po prvý raz. Na workshope a formou spoločenskej hry o recyklácii pre deti vysvetlili dobrodružnú cestu napríklad takého plastového „kelímka“, ktorý po zjedení obľúbeného jogurtu a po jeho opláchnutí a vložení do žltej nádoby putuje až k vzniku ďalšieho plastového produktu.

Jednou z tvorivých aktivít pre deti a rodičov bolo nesmierne populárne modelovanie figúrok zo slaného cesta pod vedením Inny Nykytiuk z ukrajinskej Buče, ktorá našla svoje útočisko v Bratislave. Okrem nových zručností sa dozvedeli niečo aj o histórii tvorby figúrok a dekorácií zo slaného cesta na Ukrajine, kde sa výroba vecičiek zo slaného cesta datuje do dávnej minulosti. U nás je to podobne ako na Ukrajine a nejedno dieťa modelovanie zo slaného cesta poznalo. V minulosti bolo slané cesto ľahko dostupné a lacné, čo umožňovalo ľuďom tvoriť rôzne dekoratívne predmety bez veľkých finančných nákladov prakticky kdekoľvek.

Ďalšia rodáčka z Buče, Anna Arent sa venovala predovšetkým malým parádniciam. Dievčatá mali ešte náročnejšiu úlohu ako len modelovanie z cesta. Vyrábali si vlastné korálkové náramky. Opäť sa dozvedeli niečo o symbolike ale aj význame farieb. Korálkové náramky, navyše vlastnoručne vyrobené sú považované za symbol šťastia, zdravia, lásky a ochrany. Malé zverenkyne Anny Arent tak odchádzali nielen z vlastným dekoratívnym šperkom, ale i radosťou a pocitom, že ich korálky majú magickú moc.

V Starom lýceu a na jeho dvore sa všetko točilo okolo detí a počas toho, ako ich rúčky trpezlivo pracovali na výrobe vlastných figúrok či koráliek, ich rodičia diskutovali na tému „Čo očakávam od zdravého vzťahu s dieťaťom“ na interaktívnom workshope.

Vážnejšej téme sa venovali naši projektoví partneri z Centre for Interreligious Dialogue Oslo, Church of Norway (Kirkelig Dialogsenter), ktorých sme opätovne radi privítali aj na Dobrom trhu. S auditóriom sa podelili o skúsenosti zo spolužitia s LGBTQ+ ľuďmi, cudzincami a príslušníkmi rôznych náboženstiev v Nórsku a zaujali i na Slovensku v dnešných dňoch mimoriadne aktuálnou prednáškou na tému Predsudky a vylúčenie menšín v spoločnosti – reakcia a skúsenosť s nenávistnými prejavmi.

Priestory Starého lýcea poskytli počas Dobrého trhu zázemie aj Komunite jednorodičov. „Viete koľko osamelých rodičov žije na Slovensku?“ – pýta sa Zita Pisárová iniciátorka projektu V jednom je sila. Odpoveď znie: „Viac ako 357 000“. Zita pracuje s komunitou jednorodičov v okolí Starého Lýcea v Bratislave dlhodobo. Podľa jej prieskumu títo ľudia zažívajú vyhorenie, osamelosť a frustráciu. Túto situáciu sa snaží zmierniť tým, že vytvára bezpečné miesto, kde sa osamelí rodičia môžu stretávať, spoznávať sa, otvorene diskutovať na témy týkajúce sa duševnej pohody, vzťahov a výchovy detí.

Staré lýceum počas jarného trhu skutočne omladlo. Prísne pôsobiace chodby a priestory niekdajšej váženej inštitúcie sa premenili na priestor, ktorý ovládol radostný virvar plný farieb a detského džavotu.

Staré Lýceum

© 2024 Staré Lýceum