Skip to main content

Prvý januárový týždeň bol z pohľadu života v Starom lýceu akýmsi mixom medzi doznievajúcimi Vianocami a Novým rokom a usilovnými prípravami na aktivity v roku 2024. Plány na január sú jasné, okrem viditeľných podujatí pre verejnosť sa v pozadí brainstormuje a intenzívne pracuje na prípravách jarného Dobrého trhu a ďalších aktivitách nielen pre komunitu z okolia Panenskej. Zahriatie oddýchnutých mozgových závitov ponúkol hneď v polovici mesiaca tradičný Warm Data Lab s Illou van Oijen. V stredu 24. januára sa uskutočnila prvá z cyklu prednášok a diskusií “Religionistika tretieho veku” s doc. Monikou Záviš z Univerzity Komenského v Bratislave na tému “Nadprirodzené počatie Ježiša podľa islamu”.
Významnou udalosťou bola slávnostná diskusia „Zastavenie sa pri organe“ venovaná stému výročiu jedinečného organa Rieger vo Veľkom kostole. Na pozvanie prof. Michalka, kantora cirkevného zboru sa jej zúčastnili všetci významní predstavitelia organológie, ktorí mali čo – to povedať k tejto významnej udalosti.
Medzináboženským dialógom sme si pripomenuli, že pre lepší svet potrebujeme spoločné hodnoty, na ktorých sa zhodneme. Všetky náboženstvá, kultúry a svetové filozofie vyznávajú rovnaké penzum hodnôt, ktoré ich definujú. Výstava Svetový étos ponúkla návštevníkom možnosť zoznámiť sa s hlavnými myšlienkami svetových náboženstiev. Filmový festival Horovod Art sme v predposledný januárový deň zahájili emotívnym filmom slovenského režiséra a dokumentaristu Petra Kerekesa a spoluscenáristu Ivana Ostrochovského Cenzorka, ktorý vznikol v koprodukcii Slovenska, Česka a Ukrajiny.

Staré Lýceum

© 2024 Staré Lýceum